- TV 2 er bøllete i ruta

Norske tv-seere lar seg lett engasjere og etter en nyhetssending hagler det ofte med tilbakemeldinger på epost. Og takk for det. Selv om det riktignok vanker noe ros iblant, er det ris som dominerer. Og meldingene er svært ofte skrevet i harme. Det er ikke alltid ordbruken egner seg på trykk.

Noen av epostene vi har fått gir uttrykk for at TV 2s reportere og programledere er uforskammede og bøllete mot intervjuobjektene.

En seer skriver "Det er på høy tid at TV2-nyhetene tar et langt og alvorlig blikk på den form og tone dere har endt opp med å rapportere nyheter i, før dere ender opp som en norsk parodi av Fox News (forhåpentlig klarer dere å unngå å miste objektiviteten på samme måte)."

Journalister plikter å være kritiske og stille vanskelige spørsmål til ansvarlige makthavere. Det står nedfelt i Vær Varsom-plakaten. Vi skal stille ubehagelige spørsmål på vegne av befolkningen og kreve svar. Og det er ikke alltid svarene gis like frivillig. Ofte har intervjuobjektene gått mediekurs, og der lærer man blant annet å svare akkurat det samme på alle spørsmål, uansett hva man blir spurt om.

Men det er samtidig liten tvil om at tv kan være et brutalt medium. For mange intervjuobjekter er det en skremmende og ubehagelig opplevelse å bli stilt til ansvar foran 600.000 - 700.000 seere under en direktesending. Dette gjelder selv om man har lang erfaring i en godt betalt og ansvarsfull jobb, samt blitt grundig drillet og kurset på nettopp slike situasjoner

Og vi journalister må være de første til å vedgå at det er en svært krevende kunst å unngå å være servil og logrende for maktapperatet, samtidig som intervjuobjektene skal få en sjanse til å fullføre sine ofte svært lange ressonementer. Å være balansert er bokstavelig talt en hårfin balansegang. Og vi må være åpne for at vi ikke alltid lykkes og dermed går over streken.

En annen leser har skrevet følgende etter vår dekning av sikkerhetssvikten på E18: "Vegdirektøren prøvde å forsvare seg, men fortsatt køyrde dykkar mann på med aggressive utsagn som "hvorfor går du ikke av", "du er ansvarlig, hvorfor går du ikke av".

Og en tredje leser reagerte på samme sak: "Onsdag 18.30 nyhetene var deres reporter både frekk og rett og slett uhøffelig! Gikk krass til angrep på Olav Søfteland, Direktør i vegdirektoratet, og dette var rett og slett dårlig folke skikk og respektløst!! Skam for tv2! På dette punktet har dere virkelig noe å lære fra NRK!!!! "  

Og her er en fjerde reaksjon: "Og HVA I HIMMELENS NAVN har fått dere til å tro at polemiske ? tilnærmet koleriske - retoriske krasse angrep i et direktesendt intervju er det samme som kritisk og oppklarende journalistikk??!?"

Hva mener du? Er TV 2 spesielt - og journalister generellt - bøllete, uforskammede, lite respektfulle og for brutale i sin intervjuteknikk? Eller må norske makthavere som velger seg jobber der de får betalt for stort ansvar akseptere å bli intenst grillet foran åpent kamera?

Kommentarer:

Postet av: AllanAnka
Det var jo tydelig at TV-2 var i et kors fest , kors fest lune da de intervjua veisjefen. Har enda til gode å se noen journalist i denne saken som imponerer. Alle er ute i samme ærend, veisjefen har skylda. Ingen politikere er enda spurt om bevilgningene som veisektoren får er tilstrekkelig. Når politikere på stortinget begynner å rope på veisjef-blod, er det ingen journalist som snur seg og spør de samme politikerene om hva de gjorde da de satt i førersetet. I denne saken har journalistene skutt til feil hold spør du meg, det er greit at veisjefen har det faglige ansvaret, men jammen har de ansvar de som sitter på tinget og roper på blod, uten at de blir spurt de samme kritiske spørsmål. Journalister jager i flokk, når Høyre, FRP og KrF politikere i dette tilfelle klarte å avlede oppmerksomheten fra sine egne synder ved å peke på veisjefen, og sende hele presseflokken mot han, da syns jeg jornalistene mista det lille de hadde av troverdighet.
14.apr.2007 @ 16:07
Postet av: Odd Torleiv Furnes
Det er pinlig avslørende hva redaktøren mener når han spør om journalistene er bøllete og lite respektfulle ELLER om intervjuobjektene bør akseptere å bli intenst grillet foran åpent kamera: Det er tydelig at det etter redaktørens syn er nødvendig å være bøllete og lite respektfull dersom man skal foreta en intens grilling.
Man skulle tro at en kritisk og reflektert "grilling" innebærer å lytte til og å kommentere eller utfordre intervjuobjektets faktiske argumenter, og ikke å ignorere og prøve å overdøve intervjuobjektet. Kritisk journalistikk handler ikke om stemmevolum. Om denne adferden skyldes uforskammethet eller manglende evne til å reflektere over intervjuobjektets uttalelser vites ikke.
14.apr.2007 @ 16:28
Postet av: Jan Ove Årsæther
Odd Torleiv:
Mitt innlegg er ikke ment som en dom eller forsvarstale, men som en invitasjon. Jeg bringer det kritiske innholdet i lukkede eposter ut i offentligheten, nettopp for å invitere flere seere til å komme med sin mening.
14.apr.2007 @ 16:35
Postet av: Tommy
Jeg vil heller ha bøllete nyheter, enn nyheter pakket inn i bomull som NRK av og til gjør og det får meg til å tenke at NRK alltid er litt for varsom ovenfor sine eiere (Staten).

I vegdirektør saken synes jeg TV2 har vært akkurat så bøllete som er tillatt, og jeg føler at TV2 med rette setter spørsmålstegn hvorfor Søfteland ikke går av, hvis man i det hele tatt forstår hvilken skandale tunnel saken er så er det vel på sin plass og spørre, både 5 og 6 ganger!
14.apr.2007 @ 17:31
Postet av: Kristian Sandruler
Dyktige journalister klarer å grille folk intenst foran åpent kamera uten dermed å måtte ty til plumpe, ufine, uhøflige, tendensiøse og vridde spørsmål.

Kan problemet kort og godt skyldes at TV2 ikke klarer å rekruttere tilstrekkelig dyktige journalister, slik at de må kompensere med høyt lydnivå og lavt saklighetsnivå?

TV2 er lysår verre enn for eksempel NRK til å sette grilling og hetsing foran informasjon på prioriteringslisten over hva man tror seerne vil ha. Mulig mange seere vil ha det, men i så fall bør TV2 også kunne stå for valget de gjør om å prioritere "underholdende" drittslenging også i nyhetene.
Postet av: Kristian Sandruler
Dyktige journalister klarer å grille folk intenst foran åpent kamera uten dermed å måtte ty til plumpe, ufine, uhøflige, tendensiøse og vridde spørsmål.

Kan problemet kort og godt skyldes at TV2 ikke klarer å rekruttere tilstrekkelig dyktige journalister, slik at de må kompensere med høyt lydnivå og lavt saklighetsnivå?

TV2 er lysår verre enn for eksempel NRK til å sette grilling og hetsing foran informasjon på prioriteringslisten over hva man tror seerne vil ha. Mulig mange seere vil ha det, men i så fall bør TV2 også kunne stå for valget de gjør om å prioritere "underholdende" drittslenging også i nyhetene.
Postet av: Erkebergenser
Problemet er at man på forhånd hadde bestemt hvem som skulle tas. Hva om noen hadde tatt entrepenørene som har bygget tunnelene? De gjorde jobben for billig - og dermed for dårlig. Selvsagt har veidirektøren et ansvar for manglende kvalitetssikring av jobben - men TV2 opplyste ikke en gang hvilke entrepenørselskaper som hadde gjort jobben! Det er slapp journalistikk det!

Var det fordi FrP allerede hadde bestemt at veidiretøren skulle tas, men ingen private skulle rammes? Eller tror TV 2 at det er veidirektoratet som faktisk bygger tunneler...ikke bare kjøper dem...Hvis jeg hadde fått bygget et hus og det ikke holdt mål - så haddee det ihvertfall vært et poeng å nevne håndverkerfirmaene ved navn - eller ville bare jeg ha vært ansvarlig?
14.apr.2007 @ 21:52
Postet av: frustrert
Tv 2 har i en rekke saker vist total mangel på kildekritikk. Jobber selv på sikkerhetsavdelingen og maken til ensidig dekning til fordel for et skakkkjørt og udemokratisk fagforbund skal man lete lenge etter. Dere opptrer som mikrofonstativ for en liten gruppe som manipulerer mediene grovt, og dere lar dere bruke.
14.apr.2007 @ 22:32
Postet av: SKA
Jeg synes visse programledere på TV 2 hadde fortjent å få verbal juling pga fordumming av det som diskuteres. Dette gjelder visse menn som har de mest fordummende og tabloide aktualitetsprogrammene på TV 2; først og fremst Jørgensen, Helgesen og Stenstrøm. (Sistnevnte er, som vi har lært i år, direkte feig i ettertid.) Det er forskjell på å være kontroversiell og det å være villedende.
Måten de nevnte mennene intervjuer personer på kan noen ganger bli så dårlig at man skulle tro de var inspirert av en viss O'Reilly.
Agendaen til TV 2 er høyrepopulistisk. Hvis nyhetsredaktøren er i uenig i denne påstanden må han prøve bedre å skjule det.
Jeg husker TV2s nyhetsinnslag etter Stoltenbergs nyttårstale. Miljøfokuset var ikke viktig å få frem, men det var derimot tydeligvis viktig å sette strek under at Stoltenberg brukte feil navn på en person. Mesteparten av innslaget om nyttårstalen dreide seg om denne bagatellen. Det viktige ble i sammenligning ignorert.
TV 2 har også dårlige innflytelse fra sine venner. En viktig partner for kanalen er Sky. Sky er eid av Rupert Murdoch, samme mann som eier Fox News. Disse kanalene er gjennomsyret av en høyreagenda. TV 2 er med i den klubben.
TV2s nyhetsdivisjon må lære å bli mer selvkritiske. De må se på sin egen agenda og spørre seg selv; "Skal vi fortsette å fôre det norske folk med en politisk agenda?"
14.apr.2007 @ 22:48
Postet av: Trond
Synes det er underlig at noen mener at TV2 ubalansert i retning høyre. De eksterne politiske kommentatorene de vanligvis bruker er hhv Dagsavisens Arne Strand, Dagbladets Marie Simondsen og Valgforsker Frank Aarebrått, hvor alle befinner seg politisk langt ute på venstresiden. De som beskylder TV2 i slike sammenhenger er vel vant med NRK som kanskje er enda mer ekstrem. Media har tradisjon i Norge for å være mer venstreorientert enn gjennomsnittsbefolkningen.
15.apr.2007 @ 09:41
Postet av: Nils
Frp-vridd
Bra at TV2 setter litt søkelys på seg selv. Men det faktum at de ennå ikke er klar over sin høyrepopulistiske vinkling av politiske saker, er overraskende. Dessuten mener jeg at Pål T. Jørgensen er en oppblåst bølle totalt uten folkeskikk. (Er det ikke det som verdsettes så høyt i Frp?) Når det gjelder Stenstrøm er han såpass brun at her er det intet håp om bedring. Helgesen i Tabloid følger i sin forgjengers fotspor, men er tross alt i stand til å stille noen kritiske spørsmål til begge sider i politiske saker. Men det er ingen tvil om at TV2 bør ta sin politiske agenda opp til alvorlig vurdering. Hvis ikke risikerer kanalen å miste all troverdighet. En troverdighet Stein Kåre Kristiansen som politisk redaktør har mistet for lange siden
15.apr.2007 @ 10:16
Postet av: Rettferdig
Er det bare jeg som ser att Pål T Jørgensen er en hoven blærete klyse? Har dere ikke sett hvordan han behandler sine kolleger? Få denne klysa av skjermen!!!!!!!!
15.apr.2007 @ 19:32
Postet av: Eivind
Jeg er enig med de nevnte e-postsenderne til TV 2 om at Pål Jørgensens "kritiske" utspørring av Veidirektør Søfteland på 18:30-nyhetene var svært lite profesjonell og grenset mot uhøflig. Særlig når han begynner å rope og gjentar det samme spørsmålet og feller dom over intervjuobjektet. Sånn er det vel går når man stiller med ferdigskrevne spørsmål og forventninger.

Helgesen i Tabloid 18:55 (like etterpå) viste større evne til å faktisk lytte til intervjuobjektet.
15.apr.2007 @ 23:14
Postet av: Irritert
Enda verre er dekningen av kampene til Brann. Etter kampen I går hengte TV2 seg opp i at Nyan hadde gått i klinch med Vaagan-Moen, det var jo bare en bagatell. Midt på banen lå Deila blødende etter å hå fått albuen til partyløven Helstad midt i trynet. Det var en bevisst handling fra Helstad sin side, som en reaksjon på at Brann ikke fikk straffe. Det ble ikke nevnt med ett eneste ord av programlederne (les Brann-supportere).
17.apr.2007 @ 08:45
Postet av: Pål
TV 2 er Brannsympatisører
19.apr.2007 @ 15:25
Postet av: Lars
Tv2 og hvertfall Tv2 Nyhetskanalen er bøllete med sendeskjemaet å... Makan te endelig opplegg ska ein jagge meg leite lenge etter.. Hva slags opplegg er det å sende repriser av Ukeblikk og Utenriks heile helga da? Og starte ein sending klokka 14 på dagen om helgene?? Og ikke minst med Tabloid
- har du Tv2 Nyhetskanalen har du HVERTFALL Tv2! Ikke nokken grunn te å skulle sende det på begge kanaler da. Snakker om sløsing med sendetid av nyheter, da er et bedre å kjøre nyheter på Nyhetskanalen asså!
Og aldri hørt om ein 24 timers nyhetskanal somTv2 påstår de, har tar xtra fri i sendeskjemaet pga det er påske.. MEGET useriøst må eg sei! Og ein helt talent produksjon - grafikk, studio og måten dette formidles ut til kunde er helt forferdelige dårlig. Og idag har de jagge slått te med å fått litt meire reprisesendinger, rettere sagt ØkonomiNyheter.. Håper Valebrokk legger ned denne kanalen her før han takker for seg om detta ikkje blir bedre enn det er dag. For det er nærmest en skandale !
20.apr.2007 @ 14:57
Postet av: Roger'n
Til Lars. Det er vel ingen som tvinger deg til å se på kanalen? Fortvilet blir du av å se på den, og fortvilet blir du når den ikke sender (som i påsken). Er bare en ting å si: Get a life!!!
23.apr.2007 @ 10:25
Postet av: ?
Til Roger'n

Herregud... Det er prinsippet lixxom da !!! Men det er typisk norsk dette her da.. Og Get a life you TOO !!!!
23.apr.2007 @ 15:54
Postet av: Andreas
Årsæther spør: "Hva mener du? Er TV 2 spesielt - og journalister generellt - bøllete, uforskammede, lite respektfulle og for brutale i sin intervjuteknikk?"

Svaret er nei. Her er det snakk om særdeles kritikkverdige forhold. Hvem er det som har forårsaket det hele? Det er ikke TV2 som har bygget lavstandardtunnelene. Vegdirektoratet og Søfteland må stå til ansvar for egne handlinger. Selvsagt, alle skal bli møtt med respekt, men når intervjuobjektet gjentatte ganger prøver å avlede oppmerksomheten, må man jo gjenta spørsmålet. Men, Søfteland og Vegdirektoratet kunne jo tross alt unngått hele intervjuet, dersom de hadde gjort jobben sin godt nok.
Mitt generelle inntrykk er at vi i Norge, herunder NRK, TV2 og TV Norge har relativt "snille" reportere. Man trenger ikke se langt utover landets grenser for å se det motsatte...

Stillingen som Vegdirektør medfører at man må regne med å bli grillet foran kamera. Dersom det viser seg at jobben som gjøres ikke er god nok, må man regne med at mediekjøret øker.
Når Søfteland blir grillet av TV2 er det mange som skriker, når Valla får 10 sider hver dag i VG, da er det taust. Det er en merkelig verden vi lever i...
26.apr.2007 @ 23:18
Postet av: Rita Myhre
Tung dag i dag?
30.apr.2007 @ 10:45
Postet av: Moni Tor
Vi liker ikke bøllete og aggresive journalister, helt til vi selv opplever å bli overkjørt av en offentlig etat eller opplever overtramp fra maktpersoner.
Da blir de plutselig heltene. De som tar igjen og blir "bøllete" for vår skyld.
Da er de gode å ha, likevel. Journalistene, altså.
11.jun.2007 @ 13:27

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5412461
Mitt profilbilde

Jan Ove Årsæther

Fra: Agdenes

Født: 1971

Jan Ove Årsæther, født i 1971 i Ørsta på Sunnmøre, er nyhetsredaktør i TV 2. Årsæther er journalistutdannet fra Høgskulen i Volda, og har erfaring som som journalist fra avisene Dagens Næringsliv, Aftenposten, Sunnmørsposten og Møre-Nytt. I TV 2 har Årsæther tidligere jobbet som journalist i økonomiredaksjonen, samt vært redaksjonssjef for Bergens-redaksjonen. Årsæther har redaktøransvaret for de ti daglige nyhetssendingene på TV 2, samt Nyhetskanalen og lørdagsmagasinet. Årsæther har sitt arbeidssted både i Oslo og i Bergen.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits