- Galskap av NRK

Det er galskap av Hans Tore Bjerkaas å lage en nyhetskanal av NRK 2. 

NRK er en mektig leverandør av nyheter og består av nesten 1000 kunnskapsrike, erfarne og dyktige journalister. Kanalen har enorme ressurser på nyhetsområdet og lager store mengder severdige og gode nyhetsflater, som gjør oss klokere og bedre rustet til å delta i image9samfunnsdebatt og -engasjement. Ikke minst nyhetskanalen NRK Alltid Nyheter, som jeg lytter til hver eneste dag. Like fullt er det et feilgrep av NRK å gjøre om NRK 2 til en nyhetskanal.

Årsaken til dette er ganske enkel: NRK 2 er ikke en nisjekanal i dag. Det er derimot en allmennkanal med både sport, underholdning, film og en liten dose nyheter. Noe av det mest sette på kanalen er blant annet filmene, vinteridretten og programmer som Autofil og Først og sist. Med dette programtilbudet har NRK 2 opparbeidet seg nærmere 4 prosents markedsandel i dag. På det meste har NRK 2 hele 8 prosent i andel, og er dermed større enn TV 3. Kanalen har, til tross for ikke veldig sterk satsning og profilering, opparbeidet seg en posisjon i markedet som gjør at det er de seks store allmennkanalene som er konkurrentene, og ikke de mange små nisjekanalene.

Det er ikke fordi jeg er redd for konkurranse at jeg mener dette vil være et stort feilgrep av NRK (TV 2 har levd med knallhard konkurranse i femten år). Men fordi rendyrkete nisjeprodukt som nyhetskanaler, dokumentarkanaler og musikkanaler alltid har færre seere enn en bred allmennkanal. Det er ikke rarere enn at VG har flere lesere enn Dagens Næringsliv. Selv om ytterst få vil mene at sistnevnte er av dårligere kvalitet.

- Nei, men vi skal ikke lage en rendyrket nyhetskanal. Vi skal lage en kanal med distriktsnyheter på dagtid og faktaprogrammer på kveldstid, sier Bjerkaas.

Det er vel og bra det, men heller ikke ikke en blanding av en faktakanal, en distriktskanal og en nyhetskanal vil kunne oppnå 4 prosent. Uten langrenn en gang iblant, Autofil og kveldens film klokka 21 vil NRK 2 umiddelbart tape terreng og miste seere. Joda, nyhetene klokka 20.00 har brukbart med seere, men den sendingen varer bare i 5 minutter og vil dermed ikke dra andeler på lik linje med et langt underholdningsprogram. Eller som en mandag i april da hele 200.000 satt i timesvis og så "Kanonene på Navarone". Repriser på debattprogrammer, distriktsnyheter og dokumentarer vil aldri oppnå slike tall. Det har ikke noe med kvaliteten å gjøre.
Tallene viser videre at det finnes ingen fakta/nyhetskanaler som har seertall på linje med allmennkanalene. Ikke er det meningen de skal ha det heller. BBCs nyhetskanal, som jeg besøkte for to uker siden, har for eksempel i overkant av 2 prosents markedsandel og er kjempefornøyd med det, mens Sky News ligger på under halvparten.

Men så sier Bjerkaas at NRK ikke trenger en rendyrket nyhetskanal, fordi de lanserte en slik allerede i desember. Denne kan seerne finne på nettet. Men den kan ikke ha hatt noen enorm pågang av seere og særlig innflytelse på NRKs brukermasse på nettet. NRKs totale brukertall på nettet var 650.000 første uken i januar. Forrige uke var det samlede tallet 606.000. Det skinner også gjennom at Bjerkaas ikke har veldig stor tro på TV 2s nyhetskanal. Under SKUP-konferansen i Tønsberg sa han følgende: "Vi har i hvert fall ambisjoner om langt større markedsandeler enn TV 2".

Bjerkaas mener videre at NRKs nyhetskanal på nettet er en langt bedre idé, enn TV 2s nyhetskanal, en kanaltype som statskringkasterne mener gikk ut på dato for tjue år siden. Til sammenligning med NRKs univers på nettet kan jeg nevne at TNS Gallup har utført en undersøkelse som viser at 446.000 seere svarer at de ser TV 2 Nyhetskanalen hver dag, på en eller annen plattform, et eller annet sted. TV 2 Nyhetskanalen har altså snart like mange daglige brukere, som NRKs totale nettsatsing har på en hel uke, inkludert underholdning, distriktsnyheter, sport osv. I dette regnestykket hører det med at TV 2 Nyhetskanalen bare kan sees av cirka en tredjedel av befolkningen.

Det er selvsagt mulig jeg tar feil. Og at NRK 2 klarer å opprettholde markedsandelen på nesten 4 prosent etter å ha gjort sin ti år gamle lillesøster om til en nisjekanal. Men jeg tviler sterkt. Og jeg tror Bjerkaas også har begynt å innse galskapen. For på Nordiske Mediedager i går ettermiddag sa Bjerkaas følgende på spørsmål fra en av sine egne ansatte om hvorfor han vil lage en nyhetskanal:

" - Selv ville jeg laget en litt annen type kanal, men strategien var allerede vedtatt da jeg begynte i jobben."

Bjerkaas skal altså overtale sine ansatte til å lage en kanal han egentlig ikke har tro på. Det er godt nytt for TV 3, TVNorge og TV 2, som alle står klar til å overta de faste, unge seerne på NRK 2 som Bjerkaas nå skal gi fra seg.

Kommentarer:

Postet av: Michal Bergseth
1)
Ikke alle kan se TV2s nyhetskanal. Blant annet så stenger dere mac brukere (som meg) ute, de som har antenne og de som enda ikke har skiftet til digital boks (noe jeg enda ikke har gjort).
Før jeg flyttet til Røa området, så hadde jeg Canal Digital. Fikk aldri sett Nyhetskanalen der. Først nå som jeg har Get, så har dere klart å distribuere TV2 Nyhetskanalen langt mer.
NRK2 distribueres 60-70% i Norge. NRK har helt annerledes stil på nyhetene, og jeg ser faktisk frem til å få dem på beina. Jeg ser endel på TV2 Nyhetskanalen nå, men det er pga at Get distribuerer den for analoge kunder fortiden. Slutter det, så mister TV2 Nyhetskanalen mange seere.
2) -: litt annet (vignetter)
TV2 Nyhetskanalen har glimrende vignetter og slikt. Men jeg synes at hovedvignetten er bra, men altfor trist. Før nyhetene, burde dere ha et værkart med nedtelling f.eks. Så kom nyhetsvignetten. Kanalen er altfor svak,.. og at det står nyhetskanalen, det ødelegger. I tillegg så synes jeg at det er altfor mye skrift på selveste skjermen.
Hva om dere bare beholdt 2 tallet som når dere f.eks distribuerer Sky News om natten? Kanskje få det til å snurre litt i 3D også? Som f.eks fortelle seerne. Været straks eller sport straks eller økonomi straks.
Lykke til videre!
11.mai.2007 @ 12:39 URL: http://www.tv7norge.com
Postet av: Tor Erik Alræk
Til Michal Bergseth:
Det er fullt mulig å se TV 2 Nyhetskanalen på Mac. Her er en beskrivelse på hva som må til:
http://webtvsupport.tv2.no/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=87
Håper dette er til hjelp for deg.
11.mai.2007 @ 19:56 URL: http://tv2.no/sumo/
Postet av: Knut Eirik
Det er vel nok distriktsnyheter og andre nyhetssendinger på NRK 1. Skal vi få to kanaler fulle av nyheter fra Marienlyst nå?
23.mai.2007 @ 08:15
Postet av: Jacko
Synes NRK burde satse mer på ungdommen. Der er de ikke akkurat best i klassen.
14.jun.2007 @ 08:29

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5436365
Mitt profilbilde

Jan Ove Årsæther

Fra: Agdenes

Født: 1971

Jan Ove Årsæther, født i 1971 i Ørsta på Sunnmøre, er nyhetsredaktør i TV 2. Årsæther er journalistutdannet fra Høgskulen i Volda, og har erfaring som som journalist fra avisene Dagens Næringsliv, Aftenposten, Sunnmørsposten og Møre-Nytt. I TV 2 har Årsæther tidligere jobbet som journalist i økonomiredaksjonen, samt vært redaksjonssjef for Bergens-redaksjonen. Årsæther har redaktøransvaret for de ti daglige nyhetssendingene på TV 2, samt Nyhetskanalen og lørdagsmagasinet. Årsæther har sitt arbeidssted både i Oslo og i Bergen.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits