Fikk dødsbudskapet på TV

I januar ble to barn og en kvinne i Stavanger drept av familiefaren, som deretter tok sitt eget liv. De nærmeste pårørende fikk dødsbudskapet gjennom tv-skjermen.


De satt nemlig og så NRKs sending klokka 16.00 og kjente straks igjen huset på nærbildene som ble publisert. Familien tok selv kontakt med politiet i Stavanger, hvor de fikk bekreftet over telefon at fire familiemedlemmer var drept.


Dette kommer frem i en klage som nå er sendt Pressens Faglige Utvalg. I denne klagen kommer det frem at de pårørende mener dette tv-sendte budskapet var en stor tilleggsbelastning for dem. I Vær Varsom-plakaten heter det at "Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet." Familien mener at NRKs dekning er et klart brudd på denne paragrafen. Paragrafens hensikt er at pårørende i slik saker skal varsles av prest eller politiet, ikke gjennom massemedia.

Jeg ønsker ikke her å identifisere nærmere hvilken familierelasjon klagerne har til de fire drepte, men det er ikke det minste vanskelig å forstå at nyhetssendingen kom som et brutalt og forferdelig sjokk for dem.

Pressedekningen av denne hendelsen var massiv og familiens bistandsadvokat har ikke bare klaget NRK inn for pressens faglige utvalg. Også VG, Dagbladet og Rogalands Avis er klaget inn, samt en rekke nettaviser, for det familien mener er gjentatte brudd på Vær Varsom-plakaten. Dette går blant annet på førstesideoppslag, bildebruk og det familien opplever som "grove spekulasjoner, tatt ut av løse luften, og som virker belastende for de pårørende?" 

Det vises videre til kart som ble publisert på nettet, der det var satt ring rundt den aktuelle adressen. 

Bistandsadvokaten mener at dekningen er langt utenfor det som kan sies å være publikums behov for informasjon. I klagen fra bistandsadvokaten er også TV 2 nevnt, men ikke formelt klaget inn. Familien så ikke TV 2s sendinger, og stiller spørsmål ved hvorvidt TV 2 også publiserte bilder av huset klokken 16.00. Det gjorde verken TV 2 eller TV 2 Nyhetskanalen. Bilder fra deler av åstedet ble først publisert flere timer etter NRK. Dette materialet er nå sendt inn til utvalget, slik at også TV 2s dekning kan vurderes opp mot Vær Varsom-plakaten.

Jeg har tidligere uttalt at det vi tidligere kalte "familiedrap" må dekkes på lik linje med alle andre drap. Det samme mener politiet og begrunnelsene kan du lese mer om her: Drapssaken i Stavanger. 

Men at det ikke er medienes oppgave å varsle pårørende om dødsfall er opplagt og en helt annen sak. Dette skal vi overlate til kompetente fagfolk. Konkurranse mediene i mellom må ikke gjøre hurtighet til det viktigste kriterium for journalistikken. Det finnes nok av andre kriterier publikum kan måle journalistikken på.

Hva mener du som seer? Går det hensynsløst fort i norsk journalistikk?  

Kommentarer:

Postet av: Birger S
Journalister løper i flokk og er ikke opptatt av å sjekke fakta.
16.mai.2007 @ 20:56
Postet av: MikeLevy
Jakten på å være først, uansett pris betyr mer enn menneskene saken gjelder.... Rampelys og vanlige nyheter er blitt så like
Alt har blitt et "Sjokk"

Trist
18.mai.2007 @ 00:37
Postet av: Maya
Ja, jeg synes det er direkte trist hvordan så godt som alle medier velger å vinkle saker, for ikke å nevne sakene de velger å sette sitt fokus på. Gjennom hele barneskolen, ungdomskolen, og ikke minst mitt snart overståtte 1. år som medieelev på gymnaset, har vi lært om hvor stor makt media har i Norge, for ikke å nevne verden. Media blir omtalt som den 4. statsmakt. Å være en statsmakt innebærer en hel del makt dagens media tydeligvis ikke er klar for. Det er med stor vedmodighet jeg ser den bli misbrukt -hver gang jeg slår opp i en nyhetsavis eller bruker andre medier
. Å velge å sende en nyhet om at en far nettopp har drept seg selv etter å ha drept sin egen famile, uten en gang å undersøke hvorvidt de pårørende har fått beskjed, er, skal jeg velge mine ord med omhu, direkte skammelig. Det beviser bare, som utallige ganger før, at nyheter skal frem, uansett om dette strider mot alle menneskelige moralske prinsipper.
I vær varsom plakaten står det ; §4.6. "Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse"
Jeg vil anbefale alle, både journalister og andre, til å lese gjennom "Vær varsom plakaten". Dette vil gjøre Ola og Kari Nordmann litt bedre rustet til å forsvare seg selv mot medienes overtramp, og journalistene til å unngå dem. Det er ikke sånn at man trenger å finne seg i alt som blir skrevet. Overtramp er overtramp, uansett hvor viktig jounalisten mente det var å få den aktuelle saken frem.
God helg!
19.mai.2007 @ 00:22

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5440842
Mitt profilbilde

Jan Ove Årsæther

Fra: Agdenes

Født: 1971

Jan Ove Årsæther, født i 1971 i Ørsta på Sunnmøre, er nyhetsredaktør i TV 2. Årsæther er journalistutdannet fra Høgskulen i Volda, og har erfaring som som journalist fra avisene Dagens Næringsliv, Aftenposten, Sunnmørsposten og Møre-Nytt. I TV 2 har Årsæther tidligere jobbet som journalist i økonomiredaksjonen, samt vært redaksjonssjef for Bergens-redaksjonen. Årsæther har redaktøransvaret for de ti daglige nyhetssendingene på TV 2, samt Nyhetskanalen og lørdagsmagasinet. Årsæther har sitt arbeidssted både i Oslo og i Bergen.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits