"TV 2 henger ut far etter familietragedie"

image2En familiefar tar livet av sine familiemedlemmer i Stavanger. To barn og en mor ligger drept på badet i familiens hjem. Skal det spille noen rolle for dekningen av disse tre drapene dersom mannen tar sitt eget liv? Skal barnas død få mindre oppmerksomhet enn dersom familiefaren hadde valgt å flykte til Finland?

"Jeg reagerer med sorg og sinne på at dere går så i detalj om en mulig årsak som ligger bak familietragedien. Å henge ut familiefaren på den måten som ble gjort i innslaget mener jeg er fullstendig unødvendig og sterkt beklagelig. Vi har ingenting! med det å gjøre."

Dette skrev en seer etter å sett på TV 2s sendinger. Og hennes synspunkt er veldig nær opp til slik mediene tradisjonelt sett har dekket lignende tilfeller. Viser det seg at gjerningsmannen har tatt sitt eget liv i etterhånd, skal ikke mediene prøve å forklare hvorfor. Man skal ikke lete etter årsak, men bare akseptere at det er slik, og sette på den noe underlige merkelappen "familietragedie".

Men har ikke mediene et ansvaret for å nettopp forsøke å sette fokus på hvorfor to små barn ikke våkner opp til neste skoledag? Skal vi virkelig akseptere at dette er noe som skjer, faktisk med stadig hyppigere frekvens? Og enda verre, kan det faktisk være slik at når mediene omtaler slike drap med helt andre ord og vendinger enn andre drap, så bidrar vi til at det skjer oftere enn det eller ville gjort?

I TV 2 har vi tatt en beslutning om å ikke bruke familietragedie som slike tilfeller. Dette er drap, på lik linje med alle andre drap. Familiedrap er derfor en mer riktig betegnelse. Andre medier har tatt lignende beslutninger.

Jeg har diskutert akkurat dette tema med politidistriktet som hadde ansvaret for etterforskningen. Uten at det nødvendigvis skal ha noen føring for mediene, så viser det seg at den øverste ledelsen for Stavanger-politiet hadde nøyaktig samme syn som TV 2. Dette er meget brutale og groteske handlinger og det er derfor viktig å ikke bruke formildende begreper i omtalen, var budskapet jeg fikk i dette møtet.

I dette ligger det også en innrømmelse av at vi har dekket slike saker med feil begrep opp gjennom årene. Og handlingen som innebærer drap av familiemedlemmer har ikke fått den presise beskrivelsen slike handlinger skal ha, nemlig at det er drap.

Se TV 2 Nyhetskanalen her www.tv2.no/sumo/nyheter

Mitt profilbilde

Jan Ove Årsæther

Fra: Agdenes

Født: 1971

Jan Ove Årsæther, født i 1971 i Ørsta på Sunnmøre, er nyhetsredaktør i TV 2. Årsæther er journalistutdannet fra Høgskulen i Volda, og har erfaring som som journalist fra avisene Dagens Næringsliv, Aftenposten, Sunnmørsposten og Møre-Nytt. I TV 2 har Årsæther tidligere jobbet som journalist i økonomiredaksjonen, samt vært redaksjonssjef for Bergens-redaksjonen. Årsæther har redaktøransvaret for de ti daglige nyhetssendingene på TV 2, samt Nyhetskanalen og lørdagsmagasinet. Årsæther har sitt arbeidssted både i Oslo og i Bergen.

Mer...

februar 2007
ma ti on to fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25
26 27 28        
             


hits