"TV 2 har en homo-agenda"

image3Presten Svein Josefsen hadde begynt i prestejobben i Bryn kirke. Han hadde allerede forrettet en begravelse og arbeidet med sin første søndagspreken da biskop Kvarme grep inn. Josefsen er åpen og praktiserende homofil og mistet derfor jobben umiddelbart.

Kvarme sier at dette kan ikke overraske noen, fordi dette er en holdning han har vært tydelig på siden han overtok som biskop etter Gunnar Stålsett. Den homofile presten forteller at han er svært skuffet over først å ha fått en jobb, for deretter å miste den. Han har nå forlatt sin prestegjerning og jobber i et reisebyrå.


Denne historien fortalte alle norske medier i går, inkludert TV 2 Nyhetene og TV 2 Nyhetskanalen. Dette avstedkom ganske raskt en rekke sinte eposter. I en av disse to heter det at "TV har en homo-agenda". I en annen står det "at oppslaget som en av de viktigste nyhetssakene i kveld bare er et utslag av redaksjonens politiske agenda". I den tredje eposten skrives det at "Det er skuffende å se at TV2 igjen koker suppe på en spiker når dere forsøker å fremstille Biskop Kvarmes meninger i homofilidebatten som nyheter".


Dette er ikke uvanlig. Nesten daglig blir norske redaksjoner møtt med argumentasjon om at det ligger en politisk agenda bak vår redigering av nyhetene. Denne gangen har vi altså en homo-agenda. Som seer har man lov til å mene akkurat det man vil, og det er også sunt at man generelt sett er kritisk til norske redaksjoner. Men jeg skal forsøke å redegjøre for de journalistiske kriteriene som fører til at denne saken er journalistisk interessant og fyller viktige kriterier. Vi snakker her om en person som har fått tildelt en jobb, men som kort tid etter mister den igjen - utelukkende på grunn av sin seksuelle legning. Biskopen griper altså inn og omgjør en ansettelse fordi han plutselig blir kjent med at det er gjort en ansettelse som er i strid med hans syn på homofili i den norske kirke. At dette er en helomvending som får store menneskelige konsekvenser for Josefesen er grunn god nok til å dekke denne saken, men enda viktigere er at det selvsagt er pressens oppgave å følge det prinisippielle spørsmålet om hvor på veien fra kirkebakken til alteret de homofile har sin plass. Er denne plassen utelukkende på tilhørerbenken? Akkurat dette spørsmålet angår flere enn Kvarme. Det angår de som tror og de som tviler, de som er homofile og de som er hetero, de som praktiserer og de som lar være.


Flere statsråder, samt prestenes egne organsisjoner har engasjert seg til støtte for Josefsen i denne saken, og det stilles spørsmål ved om Kvarme her utførte et brudd på arbeidsmiljøloven. Kirken må akseptere at det er fokus og interesse for dette spørsmålet. På samme måte som TV 2 må akseptere at det stilles spørsmål ved om vi har en agenda eller ikke. Vi må begge svare for oss og ønske enhver debatt velkommen.


Hva mener du? Har media en homo-agenda? Er dette en ikke-sak som pressen skal la ligge?


Merk: I dag fikk forøvrig Josefsen tilbake jobben i Bryn kirke.

Innslagene TV 2 har publisert kan du se her:

www.tv2.no/sumo/nyheter


image4

Mitt profilbilde

Jan Ove Årsæther

Fra: Agdenes

Født: 1971

Jan Ove Årsæther, født i 1971 i Ørsta på Sunnmøre, er nyhetsredaktør i TV 2. Årsæther er journalistutdannet fra Høgskulen i Volda, og har erfaring som som journalist fra avisene Dagens Næringsliv, Aftenposten, Sunnmørsposten og Møre-Nytt. I TV 2 har Årsæther tidligere jobbet som journalist i økonomiredaksjonen, samt vært redaksjonssjef for Bergens-redaksjonen. Årsæther har redaktøransvaret for de ti daglige nyhetssendingene på TV 2, samt Nyhetskanalen og lørdagsmagasinet. Årsæther har sitt arbeidssted både i Oslo og i Bergen.

Mer...

mars 2007
ma ti on to fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
             


hits