- TV 2 er bøllete i ruta

Norske tv-seere lar seg lett engasjere og etter en nyhetssending hagler det ofte med tilbakemeldinger på epost. Og takk for det. Selv om det riktignok vanker noe ros iblant, er det ris som dominerer. Og meldingene er svært ofte skrevet i harme. Det er ikke alltid ordbruken egner seg på trykk.

Noen av epostene vi har fått gir uttrykk for at TV 2s reportere og programledere er uforskammede og bøllete mot intervjuobjektene.

En seer skriver "Det er på høy tid at TV2-nyhetene tar et langt og alvorlig blikk på den form og tone dere har endt opp med å rapportere nyheter i, før dere ender opp som en norsk parodi av Fox News (forhåpentlig klarer dere å unngå å miste objektiviteten på samme måte)."

Journalister plikter å være kritiske og stille vanskelige spørsmål til ansvarlige makthavere. Det står nedfelt i Vær Varsom-plakaten. Vi skal stille ubehagelige spørsmål på vegne av befolkningen og kreve svar. Og det er ikke alltid svarene gis like frivillig. Ofte har intervjuobjektene gått mediekurs, og der lærer man blant annet å svare akkurat det samme på alle spørsmål, uansett hva man blir spurt om.

Men det er samtidig liten tvil om at tv kan være et brutalt medium. For mange intervjuobjekter er det en skremmende og ubehagelig opplevelse å bli stilt til ansvar foran 600.000 - 700.000 seere under en direktesending. Dette gjelder selv om man har lang erfaring i en godt betalt og ansvarsfull jobb, samt blitt grundig drillet og kurset på nettopp slike situasjoner

Og vi journalister må være de første til å vedgå at det er en svært krevende kunst å unngå å være servil og logrende for maktapperatet, samtidig som intervjuobjektene skal få en sjanse til å fullføre sine ofte svært lange ressonementer. Å være balansert er bokstavelig talt en hårfin balansegang. Og vi må være åpne for at vi ikke alltid lykkes og dermed går over streken.

En annen leser har skrevet følgende etter vår dekning av sikkerhetssvikten på E18: "Vegdirektøren prøvde å forsvare seg, men fortsatt køyrde dykkar mann på med aggressive utsagn som "hvorfor går du ikke av", "du er ansvarlig, hvorfor går du ikke av".

Og en tredje leser reagerte på samme sak: "Onsdag 18.30 nyhetene var deres reporter både frekk og rett og slett uhøffelig! Gikk krass til angrep på Olav Søfteland, Direktør i vegdirektoratet, og dette var rett og slett dårlig folke skikk og respektløst!! Skam for tv2! På dette punktet har dere virkelig noe å lære fra NRK!!!! "  

Og her er en fjerde reaksjon: "Og HVA I HIMMELENS NAVN har fått dere til å tro at polemiske ? tilnærmet koleriske - retoriske krasse angrep i et direktesendt intervju er det samme som kritisk og oppklarende journalistikk??!?"

Hva mener du? Er TV 2 spesielt - og journalister generellt - bøllete, uforskammede, lite respektfulle og for brutale i sin intervjuteknikk? Eller må norske makthavere som velger seg jobber der de får betalt for stort ansvar akseptere å bli intenst grillet foran åpent kamera?
Mitt profilbilde

Jan Ove Årsæther

Fra: Agdenes

Født: 1971

Jan Ove Årsæther, født i 1971 i Ørsta på Sunnmøre, er nyhetsredaktør i TV 2. Årsæther er journalistutdannet fra Høgskulen i Volda, og har erfaring som som journalist fra avisene Dagens Næringsliv, Aftenposten, Sunnmørsposten og Møre-Nytt. I TV 2 har Årsæther tidligere jobbet som journalist i økonomiredaksjonen, samt vært redaksjonssjef for Bergens-redaksjonen. Årsæther har redaktøransvaret for de ti daglige nyhetssendingene på TV 2, samt Nyhetskanalen og lørdagsmagasinet. Årsæther har sitt arbeidssted både i Oslo og i Bergen.

Mer...

april 2007
ma ti on to fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


hits